Nyhet

Allt fler styr med Valmatics

Trenden där sågverk byter ut äldre styrning mot Valmatics är fortsatt stark. Ofta sker det i samband med investering av ny torkutrustning från Valutec, där styrsystemet Valmatics ingår som standardutrustning.

– Många ser det som ett bra tillfälle att uppgradera sin styrning även på sina äldre torkanläggningar. I leveransen ingår ju också alltid utbildning, vilket underlättar för många som vill ta steget, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec.

Bland de senaste sågverken som valt att investera i Valmatics finns bland annat Sveden Trä Rågsveden, som installerar styrningen på 22 kammartorkar och finska Pölkky, som sätter in styrningen i fem kanaltorkar och nio kammartorkar på anläggningen i Taivalkoski, där de nyligen också investerat i en ny FB-kanaltork.
– Det är på sätt och vis naturligt att mjukvara som styrning åldras fortare än torkanläggningarna i sig, som kan hålla länge med rätt underhåll. Vi har ju sett en enorm teknisk utveckling de senaste årtionden, som gett oss helt nya möjligheter i uppbyggnaden av själva systemen, säger Lindberg.

En sådan förbättring är möjligheten att hantera styrsystemet enkelt på distans och över nätet. Det kan tas som en självklarhet i dagens uppkopplade värld, men för äldre system var den typen av support mycket svårare att hantera. Ofta skedde det via telefonnätet och modemuppkoplingar, något som var mer tidskrävande än dagens support.
– Kostnaden för driftstopp är enkelt att se på sista raden och att minimera dem är såklart oerhört viktigt. Där har den tekniska utvecklingen betytt mycket.

Det fortsatt starka intresset för Valutecs styrning har också gjort att Valutec utökat sitt utbud av utbildningar med en fördjupningskurs i Valmatics, för operatörer med behov att kunna expertstyra systemet.
– Vi ser allt större intresse för utbildningarna och vi vill naturligtvis att så många som möjligt ska ta vara på de möjligheter som finns i systemet, säger Lindberg.

Nästa kurstillfälle hålls i november. Deltagarna bör ha genomgått utbildningen Valmatics steg II för att få fullt utbyte av kursen. Läs mer här:

http://valutec.se/utbildning/kurser/valmatics-steg-3/

Dela på facebook