Nyhet

Sågverk ser ljust på framtiden – flera investerar i torkkapacitet

Valutec har under våren vunnit förtroendet att leverera kammartorkar till inte mindre än sju olika sågverk. Det handlar om totalt femton kammartorkar, där elva fördelas på fem svenska sågverk, samt två vardera till norska Gausdal Treindustriers sågverk i Fåvagn och Grantre.

Familjeägda ELE Trävaror, som investerar i två kammartorkar, ser sin investering som del av en långsiktig strategi:
– Vi tror på sågade trävaror som ett framtidsmaterial. Investeringen i torkkapacitet är en del av ett större investeringsprogram där vi förbättrar både effektivitet, kvalitet och arbetsmiljö, säger vd Maria Rylander.

Andra svenska sågverk som investerat i kammartorkar är Gällo Timber, Rödins Trävaru, Hedlunds Timber samt västerbottniska NK Lundström. Investeringarna kommer under en intensiv period inom sågverksbranschen, med höga priser på trävaror och hög efterfrågan.
– Vi behöver dels mer kapacitet, men vi behöver också effektivisera torkningen. Vi rustar för att möta allt högre krav på kvalitet och med de här kammartorkarna kan vi göra det. Över tid tror vi på ett fortsatt ökat intresse för trä, säger Mattias Lundström, kvalitets- och miljöchef på NK Lundström som även genomför andra investeringar i sitt arbete för att stegvis växla upp. 

Kammartorkar är en torkmodell som är vanligt kommande på sågverk över hela världen, tack vare sin flexibilitet och höga processkvalitet.
– Det är ett bra val särskilt för många mindre och medelstora sågverk. Möjligheten att anpassa torkprocessen i varje torksats utifrån väldigt specifika krav är också en fördel. När det handlar om exempelvis fönsterämnen så är kraven väldigt specifika, men samtidigt något mindre volymer per leveranstillfälle. För den typen av situationen är kammartorken oslagbar, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec.

Valutec har långa samarbeten med många av de kunder de nu tecknat avtal med. Till ELE har Valutec tidigare levererat virkestorkar och även styrsystemet Valmatics 4.0 som installerades under fjolåret.
– De är kloka rådgivare som kan torkprocessen väldigt väl. Både när det handlar om vilken typ av utrustning vi behöver och tankar kring placering av torkarna på sågverket för att få en så smidig logistik som möjligt. Det är ett samarbete som fungerar riktigt bra, säger Maria Rylander.

Dela på facebook