Blogg

LEDARE : Vi håller kursen

Något som varje sågverk kan känna stor trygghet i är att vi på Valutec aldrig kommer att tumma på vårt utvecklingsarbete. Den senaste tiden har det lett till att vi utvecklat både sättet att konstruera våra torkar och att vi lagt till flera nya funktioner i vårt styrsystem Valmatics 4.0. Det är förbättringar som kommer att bidra till ännu högre kvalitet och effektivitet för din virkestorkning.

Efter ett par år där stora delar av sågverksbranschen haft det tufft, känns det bra att kunna visa på våra senaste framsteg. När det gäller Valmatics 4.0 har vi bland annat förbättrat fuktkvotsberäkningsmodellen, som nu kan beräkna slutfuktkvoten med en noggrannhet inom cirka en procent. Modellen bygger på maskininlärning och ger en automatisk justering av temperatur och fläktar. Flera smarta el- och energibesparingsfunktioner har också utvecklats den senaste tiden.

Dessa faktorer leder direkt till en kostnadseffektivare torkprocess och slutprodukter med precis rätt kvalitet. Vi har också noggrant granskat vår hållbarhetsprestanda så att varje sågverk kan känna trygghet i att en investering i en virkestork från Valutec är i linje med de höga klimatmål som många sågverk har. Många ser vår bransch som en ledare i klimatomställningen. Med rätta, tycker vi – att använda produkter av trä i allt högre utsträckning, är en viktig del av framtiden.

Jag vill också uppmärksamma den goda uppslutningen vid premiären av KO Society i Norge, något vi på Valutec uppskattar enormt! I samma andetag vill jag också påminna om att det finns ett fåtal platser kvar till årets upplaga av svenska KO Society och att vi kommer till Trä & Teknik i Göteborg i september.

Denna sommarhälsning blir också den sista från mig som vd för Valutec. Jag ser fram emot att den 1:a augusti kliva in i en ny roll inriktad på affärsutveckling, samtidigt som John Karbin tar över som vd.

Med önskan om en riktigt skön sommar!
Robert Larsson

Kontaktpersoner

Dela på facebook