Blogg

Stolthet över kärnaffären efter omtumlande år

Om det är något sågverken har vana av så är det marknader som svänger kraftigt. 2022 har bjudit på en hel del av den varan. För många handlar det nu om att skifta fokus från högsta möjliga kapacitet till resursoptimerad produktion, med säkrad lönsamhet i ett nytt prisläge.

Den utveckling vi ser handlar mindre om vår egen bransch och mer om den oro som präglar hela ekonomin, med hög inflation och höga priser på energi. Rysslands krig mot Ukraina fortsätter också att prägla vår vardag, även som medmänniskor. Ett krig som även inneburit att vi under 2022 avvecklat alla våra affärer med Ryssland.

Sett till vår egen bransch så ser den långsiktigt positiva trenden för användandet av trä ut att fortsätta. Visst, gör-det-själv-segmentet har tagit några steg tillbaka efter några år på extrema nivåer där pandemirestriktionerna gjorde att utlandsresor ersattes av altanbyggen med mera. Men under hösten har vi fortsatt att se stora investeringar i kapacitet för produktion av byggelement i KL-trä och limträ.

Fortfarande finns stora marknadsandelar att vinna för träbyggandet. Och i en bransch som har fötterna stadigt på jorden känner jag mig trygg i att det är en ljus framtid som väntar.

Sett till vårt arbete under hösten är jag särskilt stolt över att vi att kunnat möta den oro som många sågverk känner kring energipriserna genom möjligheten att optimera mot elpris med Valmatics 4.0. Virkestorkningen kommer alltid att vara energikrävande, men tack vare att våra utvecklare är både noggranna och duktiga på att se helhet kunde vi tack vare ett kraftfullt styrsystem snabbt erbjuda en effektiv lösning som inte tummar på torkresultatet.

Rätt kvalitet är och förblir den enskilt kostnadseffektivaste parametern inom virkestorkning.

Just den typen av stöttning och lösningar är precis vad vi på Valutec vill bidra med. Vår kärnaffär är och förblir nytänkande och effektiva lösningar för virkestorkning, alltid med fokus på kvalitet och på hela sågverkets bästa.

En riktigt god jul och ett gott nytt år från oss på Valutec!

Robert Larsson, vd

Kontaktpersoner

Dela på facebook