"Trä är fascinerande – men inte levande”

Biträdande professor Margot Sehlstedt Persson har varit med länge. Sedan 1983 om man ska vara exakt. Det var då hon började sin bana på institutionen för Träteknik på dåvarande Högskolan i Luleås institution i Skellefteå. Under ledning av professor emeritus Tom Morén byggdes den forskning upp som idag står bakom en stor del av Sveriges forskning kring träfysik och torkprocesser.

– Jag är nog inte särskilt akademisk av mig. Jag är seriös och vill göra saker ordentligt men är inte mycket för hierarkier. Jag åker själv ut och väljer det virke jag behöver på sågen, kryper i torkar och genomför experiment. Det ger ovärderlig kunskap samtidigt som jag tycker om att vara med i hela processen, från idé och genomförande till analys, rapport och presentation. Jag gillar variationen, säger Margot Sehlstedt Persson.

Och att hon brinner för sitt yrke går det inte att ta miste på. Engagemanget att utforska träets alla egenskaper är tydlig och långt ifrån sinnebilden av en professor begravd i papper och dokument.

NAMN: Margot Sehlstedt Persson.
GÖR: Biträdande professor på Luleå
Tekniska Universitet i Skellefteå.
DOLD TALANG:
Passionerad målare och tecknare som gått två år på konstskola.

– Trä är ett fascinerande material. Jag jobbar mycket experimentellt och från plank- till cellnivå. Det kan handla om allt från hållfasthet till hur vatten transporteras i materialet. Det mesta jag gör har någon koppling till virkestorkning.

Men arbetet handlar om mer än enbart forskning. Att entusiasmera och väcka intresse för träfysik och träteknik genom undervisning är en stor drivkraft i arbetet.
– Att lyckas väcka intresse och engagemang hos studenter och personer från industrin är en stor belöning och egentligen väger det nog allra tyngst hos mig. Även om det på ett personligt plan är ett erkännande att min forskning lagt grunden för idéer som senare resulterat i patent så känns det ännu större att få någon att tycka att det här ämnet är intressant och värt att fortsätta med.
Men det finns förstås också missförstånd att räta ut. Ett av det vanligaste som Margot stöter på handlar om synen på trä som ”ett levande material”.
– Trä är stendött. Redan när trädet står i skogen och växer består veden – den vi använder oss av - till allra största del av biologiskt döda celler. Människor förväxlar det faktum att trä rör sig när fukten ändras med att det är ”levande”. Inget kunde vara mer fel.

 

Dela på facebook