Nyhet

Fyra nationer i Valutecs färger på Lidingö

När Valutec för sjunde gången samlade kunder för att kombinera Lidingöloppet med virkestorkseminarium kom deltagare från fler länder än någonsin tidigare. Samtidigt var många kända ansikten från tidigare år. En av dem var Kenth Pettersson, torkskötare på Karbenning sågverk och hyvleri.

– Jag har inga mål att springa på någon särskild tid, utan jag gör det för att det är trevligt, sa Kenth, som kom i mål på tiden 3:30.

– Det är precis likadant när jag tränar, fortsätter han. Om jag hittar ett ställe i skogen som jag tycker är vackert så stannar jag upp och njuter av det. Jag vill inte jaga några minuter eller plåga mig.

Utöver möjligheten att utbyta erfarenheter kring torkning och sågverksproduktion är något av det bästa med helgen på Lidingö att den samlar alla typer av motionärer. Från de som nosar på silvermedaljerna som delas ut till dom som klarar den tuffa 30 km-banan på mindre än två timmar och femton minuter, till dom som springer för njutningen och för gemenskapen.

”Ser fram emot känslan efter loppet”
Bland debutanterna fanns bland andra Pasi Lähdelahti och Kazuya Ogushi från japanskt ägda hustillverkaren Misawa Homes i Finland. Ogushi var också den första Valutec-löparen från Japan.
– Riktigt spännande att vara här, men att springa den här typen av sträckor är nytt för mig och jag ser mest fram emot känslan efter loppet, sa Kazuya.

Anthony Noble, som tidigare jobbat med försäljning av trävaror till Kina hos Moelven Valåsen, är ny som produktchef furu på Holmen Timber och var även han debutant i loppet.
– Fredrik Andersson var min företrädare på Holmen och han har sprungit med Valutec i många år. När han slutade sa han att det här var något extra. Och jag förstått att det är lätt att få blodad tand.

Inför loppet, som var Anthonys första över sträckan 30 kilometer, så hade han satt målet att ta sig runt på fyra timmar. Han klarade det målet med råge och sprang drygt en halvtimme fortare, trots krampkänningar under hela den sista milen.

Barfotaskor fungerade igen
En av löparna som gjorde sin debut för tre år sedan och nu kom tillbaka var Jaakko Laihola från Pölkky i norra Finland, som 2013 genomförde loppet med så kallade barfotaskor. Den här gången var inget undantag, men inför loppet var Jaakko något orolig för dagsformen då hans son hade hoppat upp i hans famn dagen innan loppet på ett sätt som hans rygg inte alls tyckte om. Men han kunde genomföra loppet och matchade sitt resultat från 2013.

Den fjärde nationen som fanns representerad bland Valutecs löpare var Tyskland, med representanterna Kai Matthies och Markus Jocher från Ziegler Holzindustrie som återigen tog sig an utmaningen att ta sig igenom banan. För duon som bor nära München, bara någon timme från Österrikiska alperna, är branta backar inget nytt.
– Men oftast så väljer jag att ta mig ut och köra mountainbike när jag åker ut till bergen. Det är nog mer min grej, förklarade Markus inför loppet.

Kommer tillbaka nästa år
För Valutecs del så kunde de summera ett lyckat arrangemang ute på kursgården Villa Brevik, där arrangemanget som kombinerar löpning och seminarium kring virkestorkning hålls. Och de kan redan lova att de kommer igen nästa år.
– Att så många väljer att komma tillbaka för att springa med oss visar att det är uppskattat, säger marknadschefen Eric Johansson, som var en av Valutecs medarbetare på plats. Det är oerhört värdefullt att få träffas under de här formerna och diskutera med folk från andra sågverk, oavsett om det handlar om tips för hur man bäst sparar krafterna till Aborrebacken eller vässar arbetet med virkestorkningen.

Läs mer och se bilder på vår Facebooksida »

Dela på facebook