Nyhet

Ny prestigekund i Centraleuropa

Den österrikiska träkoncernen Egger, som omsätter över 20 miljarder årligen, investerar i en kanaltork från Valutec. På kort tid har Valutec nu vunnit fyra affärer, med ett totalt ordervärde på över 60 miljoner kronor, till sågverk baserade i Tyskland och Österrike.

– Precis som våra andra kunder i Centraleuropa så är Egger kända för sitt fokus på processkvalitet. Det är den första TC-kanalen som vi sålt till Tyskland och vi ser att vårt långsiktiga arbete på marknaden nu bär frukt, säger Robert Larsson, vd, Valutec.

Kanaltorken levereras till Eggers anläggning i Brilon, som finns i tyska Hochsauerland. Den har en kapacitet på 80 000 m3 sidobrädor årligen och kommer att användas för att torka gran och furu till 18 procents slutfuktkvot

– När vi tar beslut om vad vi väljer att investera i och av vem tittar vi på pålitlighet, kvalitet, smidigheten i projektet och självklart också driftskostnader. Den tork vi valt att köpa av Valutec möter våra kunders behov av kvalitet till den bästa kostnaden för oss, säger Paul Lingemann, vd på sågverket hos Egger Brilon.

Kanaltorkar är fortfarande ovanliga i Centraleuropa, men under de senaste åren har Valutec genomfört flera leveranser av anläggningar och även säkrat nya affärer. Tidigare har de två bayerska sågverken Ziegler Holzindustrie och Josef Ziegler GmbH köpt anläggningar och under sommaren kommer två kanaltorkar att driftsättas hos österrikiska Hasslacher.
– Kanaltorkar är en stark del av vårt erbjudande och vi har arbetat långsiktigt för att introducera den här typen av anläggning i Centraleuropa. Nu ser vi att det börjar bära frukt, förklarar Larsson.

I en TC-kanaltork satsas virkespaketen på längden genom zoner där luften cirkulerar tvärs kanalens längdriktning. Det gör det möjligt att skapa olika klimat i olika zoner av torken, vilket ger sågverk möjlighet att blanda dimensioner på virket som ska torkas ned.

– Vi har tidigare byggt TC-torkar bland annat hos SCA Bollsta och hos Holmen Braviken. De har fått stor uppmärksamhet i branschpress runt om i hela Europa tack vare sin höga kapacitet. Torken vi bygger hos Egger blir den första kanaltorken av den här typen i Centraleuropa, säger Larsson.

Den virkestork som Brilon investerat i byggs under hösten och driftsätts innan årsskiftet.

Dela på facebook