Nyhet

Fönhus Maskin och Valutecs samarbete tar nästa steg

Valutecs samarbete med Fönhus Maskin fortsätter tillsammans med Rolf Andreas Wallin, som sedan ett år tillbaka ny ägare på företaget. Som Valutecs generalagent i Norge kommer inledningsvis att omfatta försäljning av reservdelar.
– Det är en spännande bransch och jag har börjat lära känna kunderna och förstå deras behov. Jag har tagit över ett välskött företag och jobbar med ett starkt varumärke i Valutec så det känns riktigt bra, säger Rolf Andreas.

Valutec är företagets största samarbetspartner och det har varit en framgångsrik resa tillsammans med förre ägaren Helge Fönhus. I samband med ägarskiftet är det också naturligt att samarbetet utvecklas, säger Valutecs försäljningschef Joakim Berglund:
– Valutec är som varumärke etablerat i Norge och vi har genom åren tillsammans också utvecklat ett stort eget kontaktnät. Vi ser stora fördelar med att Fönhus Maskin fortsätter att hantera försäljningen av reservdelar, samtidigt som vi själva hanterar försäljning av nya virkestorkar och styrsystem. Sedan kommer vi att utvärdera hur vi möter marknaden på bästa sätt.

Anrikt familjeföretag
Anrika familjeföretaget Fönhus Maskin AS har sitt nya huvudkontor på Hegdal industriområde i Larvik, söder om Oslo, och har nu varit verksamt i 55 år. Som representant för ett flertal maskintillverkare finns kunder runt om i hela Norge – och det finns knappast något sågverk som de inte levererat till.

Fönhus Maskin har drivits av Rolf Andreas sedan januari 2022.
– Det har varit mycket intressant att lära sedan jag kom in här 2021 och det är viktigt att understryka att jag är långt ifrån klar, det blir man nog aldrig, men jag är i processen att lära känna kunderna och deras verksamhet och hur jag bäst agerar i min roll, även i förhållande till leverantörerna. Men Valutec har ett väldigt starkt varumärke och ger god support både för mig och mina kunder, säger Rolf Andreas.

Lång erfarenhet
Han har en lång yrkesbakgrund som sälj- och marknadschef för Suzuki i Norge och en liknande tjänst för Jotron som utvecklar kommunikationsverktyg för land-, hav- och lufttrafik.
– Jag har haft mycket med utländska företag att göra, både kunder och leverantörer, så det är något jag är van vid. Intrycket så här långt är att det finns en stor och bred kunskap om virkestorkning i Norge. Många sågverk prioriterar torkning i sina produktionsprocesser, säger han.
– Jag var på en av Valutecs utbildningar i Skellefteå och det var en blandning av kompetenser som deltog. Någon skulle fräscha upp sina kunskaper efter 30 år och så fanns det några nya. Det har varit betydelsefullt att Valutec varit pådrivande i att digitalisera och automatisera torkprocessen, kanske kan det göra yrket mer attraktivt då datastyrda processer som tilltalar en yngre generation operatörer, säger Rolf Andreas.

Digitaliserad lagerhållning
Under det första året som ägare bestämde han sig för att anpassa de arbetssätt som Fönhus Maskin arbetat med tidigare. Det innebar till exempel att digitalisera lagerhållningen och presentera en ny hemsida.
– Jag vill ge Helge en honnör för det sätt han byggt upp firman. Det har inte varit svårt att överta verksamheten, det har funnits mycket information tillgängligt och det är en välskött firma med gott renommé. Helge har verkligen hjälpt mig med sina kundkontakter och att de fortsätter köpa varor är ett gott bevis på att det fungerat, säger han.
Som en del i den fortsatta strategin att vara ännu mer tillgänglig för kunderna har Rolf Andreas utvecklat logistiktjänsterna.
– Jag bestämde mig för att köpa logistiktjänster i större utsträckning för att inte behöva vara på kontoret lika mycket. Det betyder att jag kan fokusera på att vara mer uppsökande, vilket hänger ihop med min bakgrund och hur jag brukar jobba, säger han.

Dela på facebook