Nyhet

Helge Fönhus – en viktig bricka i Valutecs norska pussel

Efter ett helt arbetsliv i och kring sågverksindustrin lever Helge Fönhus numera livet som pensionär. I början av året lämnade han över till Rolf Andreas Wallin som ny ägare till sitt företag Fönhus Maskin.
– Det är en väldigt fin atmosfär i träindustrin och den kommer jag sakna, men nu ska jag träna på det här med att vara ledig och det ser jag väldigt mycket framemot, säger Helge.

Vid intervjun sitter Helge i favoritfåtöljen i familjens stuga i Nesbyen, nordväst om Oslo där solen dränker dalen i vårvintervärme. Från fönstret syns Hallingdalsälven och i sluttningen finns skidspår alldeles utanför knuten. Det är precis vad som står på schemat just den här dagen.
– Det känns rätt att gå i pension nu. Jag är 69 år gammal och jobbat med företaget sedan 1981, så nu har jag ganska mycket att ta igen med att vara med fru, barn och barnbarn. Som i dag när vi ska ut på skidtur, säger Helge.

Fönhus Maskins historia började hemma i pappa Kaares garage. Han hade jobbat på sågverk men hade en idé om att i stället sälja maskiner till sågverken. Helge hade vid den tidpunkten läst både ekonomi i Lund på 70-talet och träteknik på den norska trälastskolan innan han tog klivet över till pappans företag. Under fem år gick de sida vid sida innan pappan gick i pension. Nu har familjeföretaget sålts vidare till Rolf Andreas Wallin.
– Faktum är att vi varit grannar sedan början av 2000 i Larvik då vi byggde hus bredvid varandra. Han hörde att jag skulle sluta och kom över för att prata, på den vägen är det. Det har gått bra, han är ivrig och villig att lära sig om träindustrin. När vi jobbade två år sida vid sida blev det många timmar att överföra kunskap för att ge honom den bästa tänkbara starten, så det gick några liter kaffe, säger Helge och skrattar till.

Efter mer än 40 år av erfarenhet och kontakter har Helge varit en god och viktig representant för Valutec men faktum är att allt började som konkurrenter. Fönhus Maskin jobbade som återförsäljare av WSAB:s virkestorkar och hade greppet om Norge, men när Valutec köpte upp WSAB 2009 förändrades marknaden.
Valutecs försäljningschef Jon Lindberg minns tillbaka:
– Vi insåg ganska fort att han skulle vara en bra kraft att ha i Norge. Han hade ett bra kontaktnät och rätt kunskap. Under de första åren efter att vi köpte WSAB så spenderade vi säkert en vecka varje månad tillsammans på vägarna runt om i Norge. Vi lyckades sälja vårt erbjudande ganska fort och det kändes riktigt bra. Vi har också blivit vänner utanför jobbet och våra respektive familjer har hälsat på varandra, säger Jon.

Helge:
– Jon är ju lättsam och vi hade väldigt trevligt ute på vägarna. Eftersom jag kände alla på sågverken till förnamn så kunde jag introducera Jon och Valutecs erbjudande. Valutec hade övertagit alla reservdelar och ritningar till WSAB-torkarna så den övergången var det viktigt att jag fanns med på, samtidigt som de satt på framtidens teknik och en stark organisation. De leder fortfarande utvecklingen i torkteknik så det ingen tvekan om att man ville vara med på ett sådant lag. Jag är väldigt glad att vi kunde hitta det samarbetet, säger han.

Eftersom den norska sågverksbranschen inte är lika stor som den svenska har Fönhus Maskin behövt ha fler agenturer i portföljen, som panncentraler, sågverksmaskiner, hyvleriutrustning, vilket gjort firman till en viktig medspelare för norska sågverk.
– Men det är ingen tvekan om att Valutuc varit den viktigaste och mest intressanta parten att jobba med. Det har varit bra omsättning och Valutec har trevligt folk att jobba med. Jag kan lite om allt inom ett sågverk medan Jon är specialist på sitt område så vi blev ett bra team. Vi jobbade fram avtal och sedan tog Valutecs tekniska avdelning över för att göra inköp innan montagegänget slutförde, säger Helge.
– Den systematiken är ovanligt god hos Valutec. De har goda underleverantörer och har koll på hela kedjan. Nu har det blivit lite tråkigt efterspel med covid och långa leveranstider men det har all industri slitit med, säger han. 

Helge menar att han varit en stolt representant under resan:
– Valutec är ett gott namn att ha med sig i branschen. När vi varit på mässor i Göteborg eller Hannover så ställer Valutec upp med stora fina montrar och ger ett gott intryck. De når numera ut i Nordamerika och hela Europa – att min lilla bricka finns med i det stora Valutecpusslet känns såklart bra, säger Helge.

Dela på facebook