Nyhet

Kvalitet och energieffektivitet viktigt när Frödinge valde virkestorkar

Frödinge Hällerum Timber investerar i fyra vagnsmatade kammartorkar från Valutec. Det höjer kapaciteten för virkestorkning på sågverket i Frödinge och möjliggör dessutom kvalitetsvinster.
– Vi är kända för hög kvalitet och för att leverera de bästa produkterna är torkningen viktig. Den vagnsmatade lösningen bidrar även till att vi kan nå viktiga energibesparingar, säger Torbjörn Svensson, vd på Frödinge Hällerum Timber.

Sågverket i Frödinge, som i dag har en produktionskapacitet på 50 000 kubikmeter, har under de fem senaste åren investerat i produktionskedjan och bland annat uppdaterat sin såglinje. Nu uppdateras torkparken med fyra e-vagnsmatade kammartorkar som ersätter en äldre kanaltork samt två konventionella kammartorkar.

– Personalen kan styrsystemet och är utbildad i torktekniken, även på vårt andra sågverk i Hällerum. Vi ser stora fördelar i att utrustning och torkstyrningar är känt på båda sågverken. Då kan vi ha ett givande diskussionsforum mellan torkskötarna. Dessutom är det ett pålitligt system, med bra support och servicetekniker i södra Sverige som kan hjälpa oss när vi behöver det, säger Torbjörn Svensson.

Investeringarna innebär att hela koncernen använder Valutecs torkteknik och styrsystem.

– Ett utökat förtroende är det finaste betyg som går att få från en kund. Det visar också vikten av ett brett och kundanpassat produktprogram med både truckmatade och e-vagnsmatade torkar, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec.

Sextio procent av Frödinges produktion vidareförädlas. Frödinge har många kunder inom byggindustrin, som ställer höga krav på kvaliteten.

– För ett sågverk kan bra torkning vara skillnaden mellan att tjäna pengar och ha det kämpigt, säger Torbjörn Svensson.

Frödinge ser ökad flexibilitet, högre nyttjandegrad och energibesparingar som fördelar med de e-vagnsmatade kammartorkarna, där byten inte är beroende av truckförare som lastar virkespaketen.

– Vilken utbildad person som helst kan byta paket under kort tid. Det var en stor anledning till att vi fastnade för konceptet. Arbetsproceduren med förberedning och byte i torken sker på 20 minuter istället för 90, vilket är särskilt viktigt under vintern då det kräver en hel del energi att ha torken öppen. Det är något vi har stort fokus på, understryker Torbjörn Svensson.

Nerladdningar

Kontaktpersoner

Dela på facebook