Nyhet

Milstolpe för Valutec – första virkestorken i Nordamerika i drift

Nyligen satsades de första virkespaketen i sågverksgruppen Pleasant Rivers nya TC-kanaltork i Maine, USA.
– En milstolpe för oss, konstaterar Valutecs vd Robert Larsson.

Valutecs TC-kanaltork har gjort stor succé på världsmarknaden och man har sålt modellen till länder i hela Europa, Ryssland och förra våren beställde sågverksgruppen Pleasant River två TC torkar till sina sågverk i Jackman-Moose River och Dover Foxcroft i nordöstra USA.

Installationen av torkarna, som tillsammans har en kapacitet på mer än 200 000 kubikmeter, påbörjades i våras. Valutecs montageledare Mattias Henriksson har lett arbetet på plats tillsammans med ett amerikanskt montageteam.
– Att leverera till andra länder och arbeta med lokala montageteam hör till vår vardag. Vi har byggt upp en stor erfarenhet av projekt i andra länder och vet vad som krävs, från konstruktion till planering av logistik och arbetet på plats. Men visst är det speciellt när det handlar om det första projektet i en ny världsdel, säger Robert Larsson.

Pleasant River är ett familjeägt sågverk i fjärde generationen, som årligen producerar runt 250 000 kubikmeter konstruktionsvirke för den inhemska marknaden. Investeringen av de två TC-kanaltorkarna från Valutec är tänkt att bidra till en ökning av produktionskapaciteten med 50 procent under de kommande åren.

Affären med Pleasant River innebär att Valutec har tagit ytterligare ett kliv in på den nordamerikanska marknaden efter etableringen av ett kontor i Vancouver, Kanada för tre år sedan.
– Att vi nu har en anläggning i drift i Nordamerika är ett stort steg framåt för oss. Referensprojekt är viktiga och TC-kanaltorken är unik sett till kapacitet, flexibilitet och kvalitet. Dessutom är det betydligt enklare att få kunder att besöka en annan delstat än en helt annan världsdel, säger Robert Larsson.

Dela på facebook