Nyhet

Moelven Valåsen investerar i kapacitet och kvalitet

Moelven Valåsen befinner sig i en expansiv fas. Inom kort bygger man en ny linje för klena dimensioner och då beräknas årsproduktionen gå från dagens 375 000 kubikmeter till dryga 500 000 kubikmeter. För att möta kapacitetsökningen krävs investering i ny torkkapacitet och där har valet fallit på en TC-kanaltork från svenska Valutec.

– Vi visste tidigt att vi ville ha en TC-tork och Valutec är den enda torkleverantören som erbjuder den torktypen. Det är en volymmaskin som även är flexibel. Vi kommer att använda den till våra sidobrädor, men potentialen finns att även torka plank i den. TC-torken möjliggör också en hög torkkvalitet på bräder, vilket kommer bli allt viktigare i framtiden, säger Thomas Haglund, vd på Moelven Valåsen.

Hållbarhet har länge stått högt på Moelvens agenda och senaste tidens höga energipriser har satt ytterligare fokus på hållbara investeringar.
– Kontinuerlig torkning, rostfri stomme, värmeåtervinning och en energieffektiv torkprocess gör TC-torken till ett hållbart torkalternativ. Om man dessutom, som Moelven, väljer att utrusta den med de senaste torkmotorerna, SynRM, som tack vare lägre lager- och lindningstemperaturer har två till fyra gånger längre livslängd än standardmotorer och lägre koldioxidutsläpp, då törs jag säga att man har marknadens hållbaraste virkestork, säger Eric Johansson marknadschef Valutec.

Investeringen innefattar även byte av torkstyrning till Valutecs styrsystem Valmatics 4.0 på samtliga Valåsens virkestorkar.
– Med Valmatics 4.0 i samtliga torkar frigör vi viktig tid för torkoperatörerna. Idag är det för mycket handpåläggning för att torkarna ska gå så bra som vi vill. Med styrsystemet får vi en stabilare drift av torkarna och en träffsäkrare fuktkvot. Det är jag säker på, säger Lennart Karlström, processchef Moelven Valåsen.

Montaget av virkestorken i Valåsen påbörjas sommaren 2024 och Joakim Berglund, försäljningschef på Valutec ser fram emot leveransen:
– Vi har ett bra samarbete med Moelven sedan tidigare och jag ser fram emot att vi tillsammans ska fortsätta att utveckla deras torkkapacitet.

Med investeringen i Moelvens första TC-kanaltork följer Valåsen en tydlig trend i sågverksvärlden. Den nya generationens TC-torkar från Valutec har de senaste åren sålts över hela världen och öppnat upp nya marknader för företaget.
– Det som ligger bakom tekniksprånget är tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Joakim Berglund.

Den stora förbättringen handlar om sättet att styra temperatur och lufthastighet individuellt i olika zoner med hjälp av integrerad simulatorteknik. Tack vare utvecklingen kan sågverket med stor frihetsgrad välja dimensioner på virket som ska torkas, något som tidigare inte varit möjligt i en kanaltork.

TC är en förkortning för tvärcirkulation och principen bygger på att virkespaketen satsas på längden genom zoner där luften cirkulerar tvärs kanalens längdriktning. Det gör det möjligt att reglera klimatet separat i olika zoner, enligt ett schema som ligger mycket nära en kammartorks idealschema.Nerladdningar

2014 Valåsen: Riv, producera, bygg. Samtidigt!

Referenscase Norra Kåge

Kontaktpersoner

Dela på facebook