Nyhet

Setra Kastet investerar i energismart kanaltork från Valutec

Med en ny kanaltork från Valutec ökar sågverket Setra Kastet i Gävle sin torkkapacitet med 50 000 m3. Torken har anpassats för Setra Kastets vagnshanteringssystem och levereras nyckelfärdig i mitten av 2016.
– Vi är imponerade av deras system för energiåtervinning. Det är vätskeburet och ger enormt bra förutsättningar för att spara och återanvända energin i torken, säger Ove Sjögren, platschef på Setra Kastet.

Han fortsätter:
– Dessutom har kanaltorken en bra prestanda när det handlar om energitillförsel per torkad kubikmeter. Att jobba energimässigt smart är en viktig aspekt för oss och i kombination med ett tidigare gott samarbete föll valet på Valutec, förklarar Ove.

Affären är den andra på relativt kort tid mellan Valutec och Setra Kastet. Så sent som 2013 levererade och driftsatte Valutec två kammartorkar utrustade med Valmatics styrsystem.

Kanaltorken som Kastet investerat i nu är av typen FB, vilket innebär att torkningen delas upp i två separata zoner. Den andra zonen fungerar som en utjämningszon, vilket ger flera kvalitetsfördelar jämfört med torkning i bara en zon.

Styrsystemet Valmatics och simulatorn Valusim ingår i leveransen av kanaltorken, som är anpassad för fura i dimensionerna 25 till 34 mm. Eftersom Setra Kastet använder sig av vagnshantering med travers istället för truckar anpassar Valutec kanaltorken vid byggnationen för att möta Kastets behov.
– Vi har ett flexibelt produktprogram med utrymme för kundanpassning. Den här typen av lösning är vi också vana vid sedan tidigare, då vagnshantering via travers är mycket vanligt i Finland där vi också funnits under lång tid, säger Robert Larsson, vd för Valutec.

Kanaltorken levereras och monteras i mitten av 2016 och tas i drift i augusti nästa år. För Setra Kastet, som 2013 hade en produktionsvolym på 220 000 m3 innebär kanaltorken från Valutec en väsentlig kapacitetsökning.
– Det känns roligt att få vara med och fortsätta bidra till Setra Kastets utveckling. Vi känner varandra väl och ser fram emot ett fortsatt bra samarbete för att utveckla deras virkestorkning, säger Robert Larsson.

Hos Setra Kastet finns sedan tidigare fem kanaltorkar och 19 kammartorkar från Valutec.

Dela på facebook