Nyhet

Valutec bygger första TC-kanaltorkarna i öst

Valutec fortsätter att växa som leverantör till sågverksindustrin i östra delarna av Europa. Företaget har på kort tid gjort klart med leveranser av TC-kanaltorkar till sågverk både i Lettland och Ryssland. 

Anläggningarna blir de första i östra Europa i sitt slag. Först ut i Ryssland är Luzales, ett ledande skogsföretag baserat i Komi-området i norra delen av landet. 

– Vi utvärderade flera leverantörer och valet föll på Valutec. Det var viktigt för oss att det fanns goda rekommendationer och omdömen från andra sågverk som använder tekniken, säger Ruslan Semenyuk, kommersiell direktör hos Luzales.

Valutecs leverans till Luzales är den senaste i en rad affärer med stora aktörer på den ryska sågverksmarknaden. Bland tidigare koncerner och företag som valt Valutec återfinns bland andra Sågverk 25 i Arkhangelsk som är störst i Nordvästra Ryssland och Khabarovsk-baserade AsiaLes. De tidigare affärerna har omfattat både kammartorkar och kanaltorkar.

– Det är geografiskt sett en enorm marknad och nu finns våra anläggningar från västra Ryssland till längst ut i öst. Det visar hur vi vuxit som internationell partner. Vi ser stor tillväxtpotential på många utländska marknader, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Luzales TC-kanaltork kommer att ha en kapacitet för 70 000 kubikmeter virke per år. Den byggs i rostfritt stål och kommer utrustad med Valutecs styrsystem Valmatics. Luzales, som sågar cirka 300 000 kubikmeter gran- och tallvirke årligen, kommer att använda virkestorken för sidobrädor.
– Vi vill alltid utveckla vårt företag. Att investera i en kanaltork är en del i det arbetet, säger Ruslan Semenyuk.

I Lettland har det familjeägda sågverket Kurekss investerat i en TC-kanaltork med en kapacitet på 50 000 kubikmeter. Även där blir det den första som byggs i landet.
– TC-kanaltorkarna bryter ny mark inom virkestorkningen tack vare möjligheten att dela upp virkestorkningen i skilda zoner, vilket ger möjlighet för sågverken att blanda olika typer av produkter. Det skapar en flexibilitet som värderas högt, säger Robert Larsson.
Virkestorkarna konstrueras under sommaren och driftsätts i slutet av året.

Kontaktpersoner

Dela på facebook